maandag 27 juli 2020

Coq au Vin




Coq au vin

Van de BBQ zoveel leuker om deze van orgine Franse stoofpot te maken

Ingredienten 

(voor 4 personen)
  • 1 kip van ongeveer 
  • 4 el zonnebloemolie
  • circa 100 g bloem
  • 200 g gezouten (niet gerookt) spek
  • 200 g wortelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 250 g kleine champignons
  • 500 g krielaardappeltjes
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 fles Pinot Noir
  • 1 dl cognac
  • 5 dl gevogeltebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes tijm

Bereiding

  1. Steek de houtskool in je BBQ aan en breng met het rooster en daarop de Dutch Oven naar een temperatuur van 200 °C. Snijd intussen de poten van de kip en snijd de drumsticks van de dijen. Snijd de vleugels en de filets (met het onderliggende been) los en halveer de filets.
  2. Verwarm de zonnebloemolie in de Dutch Oven en strooi de bloem op een bord. Bestrooi de kipdelen met peper en zout, wentel ze door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Bak de kipdelen rondom goudbruin in de Dutch Oven, sluit tussen het omkeren door de deksel van de BBQ. Neem de kipdelen uit de pan en leg apart. Snijd intussen het spek in blokjes. Schil de wortelen, maak de bleekselderij schoon en snijd beide in grove stukken. Borstel de champignons schoon en snijd de stelen eraf. Was de aardappeltjes en pel de ui en de knoflook. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  3. Fruit de ui en knoflook in de Dutch Oven en voeg vervolgens het spek toe. Bak enkele minuten en voeg achtereenvolgens de wortel, bleekselderij en champignons toe. Blus af met de wijn en de cognac, breng aan de kook en voeg tenslotte de bouillon en de kruiden toe. Sluit na iedere handeling de deksel van de BBQ.
  4. Wacht tot het vocht kookt en leg de kipdelen terug in de Dutch Oven. Neem deze van het roestvrijstalen rooster, verwijder het rooster en plaats de platesettler. Leg het rooster terug en zet daarna de Dutch Oven terug. Plaats de deksel op de pan en sluit de deksel van de BBQ. Door het plaatsen van de platesettler zal de temperatuur binnen de BBQ flink dalen, breng deze verder terug naar ongeveer 150 °C. Laat circa 45 minuten stoven, voeg de krieltjes toe en laat nog eens 15 minuten stoven.
  5. Neem na in totaal 60 minuten de deksel van de Dutch Oven, sluit de deksel van de BBQ en laat opnieuw 30 minuten stoven. Hierdoor kan de saus inkoken en krijgt de coq au vin die lekkere BBQ flavour. Schep deze laatste 30 minuten de coq au vin wel regelmatig door.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten