zaterdag 11 april 2020

Spareribs



Spareribs
van de BBQ

  Ingrediënten (2 personen)

Spareribs

  • Spare ribs
  • Rub
  • appelsap
  • BBQ Saus
  • aluminiumbakjes
  • rookhout
De Kruidenrub
  • 50 g paprikapoeder
    50 g gerookte-paprikapoeder
    50 g zout, 50 g kristalsuiker
    25 g bruine basterdsuiker
    20 g knoflookgranulaat
    25 g uiengranulaat
    1 eetlepel gemalen zwarte peper
    1 theelepel chilipoeder,
    1 theelepel mosterdpoeder
    2 theelepels gedroogde basilicum
    2 theelepels gedroogde tijm
    2 theelepels venkelpoeder
    ½ theelepel kaneel  
BBQ Saus
  • 120 ml Coca Cola
  • 145 gram Heinz ketchup
  • 30 ml Sushiazijn
  • 15 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram sriracha chilisaus
  • 2 gram Nescafé
  • zout en peper


Haal zoveel spareribs als je denkt dat je lust meestal is een streng meer dan voldoende.
Verwijder het vlies aan de onderkant (de hollekant) van de ribs.
Dit doe je door een vork tussen het vlees en het vlies te steken en dan voorzichtig lostrekken.

Meng alle kruiden voor de rub.
De kruiden-rub is in een luchtdichte pot zeker drie maanden houdbaar.

Dan hebben we nu het moeilijkste als gehad en kun je de ribs inwrijven met je favoriete rub.

Leg daarna nog even terug in de koelkast zodat het wat kan intrekken en je de tijd hebt om je bbq klaar te maken voor indirect grillen en op temperatuur ca. 100 graden te brengen.
Vlak voordat je de sparribs op het rooster gaat leggen strooi je een handje rookhout op de kolen.

We gaan voor de 3-2-1 methode.
Dat wil zeggen dat de spareribs 3 uur zo op het rooster (indirect vuur) kunnen met eronder een bakje appelsap. Na 3 uur pakken we de spareribs in, in aluminiumfolie en schenk in dat pakketje ook nog een beetje appelsap. Nu heb je weer 2 uur rust of alle tijd om een bbq saus te maken en alles wat je er zometeen nog bij wilt eten.

Breng alle ingredienten voor de saus in een pannetje tegen de kook aan en laat zo'n 30 minuten pruttelen of totdat de saus de juiste ietwat stroperige consitentie heeft en laat het dan afkoelen.

Na de 2 uur pak je de spareribs weer uit en leg je ze weer op het rooster en in het resterende uur smeer je regelmatig alle kanten van de ribs in met je bbq-saus. Ze gaan dan mooi glimmen en krijgen een heerlijke smaak mee. Als alles goed is gegaan heb je nu heerlijk spareribs waarvan het vlees van het bot afvalt. Vind je dit niet zo lekker verkort dan de tijden maak er bijvoorbeeld 2,5 - 1,5 - 1 van.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten