zondag 17 oktober 2021

Pompoenrisotto met Kabeljauw

 

 

 


Pompoenrisotto met Kabeljauw

Risotto een comfortfood lekker in ieder jaargetijde maar in de herfst misschien wel het lekkerste. Dit recept is met vis maar kan natuurlijk ook heel lekker met een biefstukje. Gebruik dan in plaats van visbouillon een runder of kippenbouillon.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 flespompoen à 900 g
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl zeezout grof
  • 4 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 2 tenen knoflook fijngesnipperd
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 300 g risotto
  • 150 ml wijn droog, wit
  • 1 l visbouillon
  • 4 takjes salie
  • 500 g kabeljauw in 4 stukken
  • 125 g mascarpone

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. 
    Halveer de pompoen, lepel de draden en pitten eruit en snijd het in blokjes van 1-2 cm. 
    Schep ze op een bakplaat met bakpapier met 2 el olijfolie. 
    Bestrooi de pompoen met de chilivlokken en het zeezout. 
    Rooster de pompoen in de voorverwarmde oven in 25 min. goudbruin en zacht.
  • Verhit in een pan met dikke bodem 2 el olijfolie. 
    Bak de sjalotjes met de fijngesneden knoflook 1 min. 
    Voeg de risotto toe en bak tot de korrels glazig zijn.
  • Schenk de wijn in de pan. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. 
    Voeg vervolgens de bouillon in 3-4 porties toe. 
    Laat de rijst elke portie bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een volgende portie toe te voegen. Kook de risotto in 20-22 min. beetgaar.
  • Verhit intussen in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de plakjes knoflook en blaadjes salie goudbruin en krokant. Neem ze uit de pan. Schenk de laatste 2 el olijfolie in de pan. Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper omwikkel ze eventueel met spek. 
    Hierdoor blijven de filets sappiger en vallen minder makkelijk uit elkaar en het spek geeft een heerlijk zout smaakje. Wees dan wel voorzichtig met het zouten van je filets, anders wordt het te zout.
    Bak de vis in 2-3 min. per kant lichtbruin en vanbinnen net gaar.
  • Neem de pompoen uit de oven. Pureer de helft van de pompoen met een klein scheutje bouillon met de staafmixer. 
    Schep de pompoenpuree met de mascarpone en ten slotte de blokjes pompoen door de risotto. Proef en voeg naar smaak eventueel wat extra zout en chilivlokken toe.
  • Schep de risotto op 4 borden. Leg de kabeljauw erbij en maak af met de krokante knoflook en salie.
     
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten