zaterdag 17 augustus 2013

Rendang





In de serie Aziatisch koken

Na alle recepten die meer op de Italiaanse en Franse keuken gericht zijn wilde ik me eens gaan verdiepen in de Aziatische keuken en dan is een sateetje of in dit geval Rendang misschien een goed begin.

Ik realiseer me dat er talloze recepten zijn voor dit gerecht en daar is dit er dus één van, maar wel van de hand van Sergio Herman.

   

Ingrediënten (2 personen)

  • 450 gr rundsvlees met vet
     
  • 75 gr basmatirijst
     
  • 2 stengels citroengras
     
  • 50 gr gemalen kroepoek
     
  • 4 kaffir lime blaadjes
     
  • 250 gr kippenbouillon
     
  • 4 teentjes knoflook
     
  • 300 gr kokosmelk
     
  • 1 th lepel komijnzaad
     
  • 2 th lepels korianderzaad
     
  • 1 mespunt kurkuma
     
  • 2 limoenen
     
  • 3 el olijfolie
     
  • 1 th lepel sambal
     
  • 1 th lepel tamarindepasta
     
  • 1 th lepel trassie (garnalenpasta)
     
  • 1 ui
     
  • 3 el verse gember (fijngesneden)
     
  • 1 bos verse koriander
     
  • 250 gr vleesjus

 



Bereidingswijze

  1. Maal of vijzel het komijn- en korianderzaad fijn.
  2. Snij ook de ui, knoflook, gember en citroengras fijn. Voeg hieraan de kurkuma, limoenblaadjes, tamarindepasta en garnalenpasta toe. Maal deze ingredienten met het komijn- en korianderzaad tot een zogenaamde boemboe. Verhit dit mengsel in een beetje olie en fruit zachtjes aan.
  3. Snij het rundsvlees in gelijkmatige stukjes. Kruid met peper en zout en bak aan in een anti-kleefpan met wokolie.
  4. Voeg het aangekleurd rundsvlees toe aan de stoofpot met ui, knoflook en gember en bak rustig mee. Kruid met sambal.
  5. Bevochtig met de bouillon van kip en de vleesjus en voeg de kokosmelk toe. Meng alles goed onder elkaar en laat met het deksel op 1 a 1,5 uur zachtjes gaar sudderen.
  6. Kook de rijst gaar en hou warm.
  7. Breek de kroepoek fijn en parfumeer met limoenrasp.
  8. Verfris de geurige stoofschotel met het sap van de limoen en voeg de grofgesneden koriander toe.
  9. Doe de rijst in een kom en bedek met de rendang. Leg er wat grof gemalen kroepoek en een klein lepetje sambal bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten