Heerlijk met witte rijst en ingelegde komkommer
Ingrediënten (4 personen)
1 hele kip
4 grote tenen knoflook
1 grote sjalot
1 stukje verse gember van ca 2,5 cm
1 middelgrote Spaansepeper
bosje verse basilicum
bosje verse koriander
kokos melk (pakje 200 ml)
verse limoensap (van 1 limoen)
1 el bruine basterdsuiker
1 el vissaus
1 el sojasaus
halve tl gemalen komijn
4 grote tenen knoflook
1 grote sjalot
1 stukje verse gember van ca 2,5 cm
1 middelgrote Spaansepeper
bosje verse basilicum
bosje verse koriander
kokos melk (pakje 200 ml)
verse limoensap (van 1 limoen)
1 el bruine basterdsuiker
1 el vissaus
1 el sojasaus
halve tl gemalen komijn
3 el. olijfolie, extra vergine
voor de ingelegde komkommer
1 komkommer
wortels
rode pepertjes (naar smaak)
2 el rijstwijn azijn
3 tl zout
1 tl suiker
1 tl sesamolie
1 tl drooggebakken sesamzaad
Bereidingswijze
1. Doe de knoflook, sjalot, gember en de Spaansepeper in de keukenmachine of staafmixer en hak het fijn. Voeg de basilicum en koriander toe en hak deze ook fijn. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en verwerk dit totdat alles goed vermalen is. Op deze manier is het niet erg pedis (heet) maar je kunt natuurlijk meer pepers toevoegen of zelfs een andere soort gebruiken.
2. Snijd de kip in zes delen: 2 stukken borst, 2 kippenpoten en 2 vleugels. Maak inkepingen in de borststukken en poten zodat de marinade daar straks goed bij kan.
3. Doe de marinade in een plastic zak en doe daar de kip bij. Past alles niet in een zak gebruik er 2 of drie. Pers de lucht uit de zak en sluit hem goed af masseer nu de kip zodat de marina haar helemaal bedekt. Zet de kip 4 tot 12 uur in de koelkast en draai de zak gedurende die tijd af en toe om.
4. Haal de kip uit de zak en gril in de oven of op de barbecue (220 graden) in zo'n 40 a 50 minuten lekker bruin.
5. Ondertussen rasp of snij de komkommer in stukjes en bestrooi het met zout en laat dit zo'n 20 minuten staan.
6. Gebruik je pepertjes blancheer deze 20 sec in warm water en snij ze fijn. Is je marinade al pittig is het wellicht lekkerder om hier geen pepers te gebruiken.
7. Snij of rasp de wortel en laat de komkommer in een zeef goed uitlekken.
8. Maak een mix van de azijn, zout, suiker en sesamolie en eventueel de pepertjes en schenk dit over de komkommer. voeg de wortel toe en schep dit om. Laat dit minimaal een uurtje intrekken of zet het een nachtje in de koelkast. Vlak voor het eventueel serveren bestrooien met sesamzaad.
Tip: wij vinden het zo lekker dat we met z'n tweeën die kip (ca 1 kg) soldaat maken!
2. Snijd de kip in zes delen: 2 stukken borst, 2 kippenpoten en 2 vleugels. Maak inkepingen in de borststukken en poten zodat de marinade daar straks goed bij kan.
3. Doe de marinade in een plastic zak en doe daar de kip bij. Past alles niet in een zak gebruik er 2 of drie. Pers de lucht uit de zak en sluit hem goed af masseer nu de kip zodat de marina haar helemaal bedekt. Zet de kip 4 tot 12 uur in de koelkast en draai de zak gedurende die tijd af en toe om.
4. Haal de kip uit de zak en gril in de oven of op de barbecue (220 graden) in zo'n 40 a 50 minuten lekker bruin.
5. Ondertussen rasp of snij de komkommer in stukjes en bestrooi het met zout en laat dit zo'n 20 minuten staan.
6. Gebruik je pepertjes blancheer deze 20 sec in warm water en snij ze fijn. Is je marinade al pittig is het wellicht lekkerder om hier geen pepers te gebruiken.
7. Snij of rasp de wortel en laat de komkommer in een zeef goed uitlekken.
8. Maak een mix van de azijn, zout, suiker en sesamolie en eventueel de pepertjes en schenk dit over de komkommer. voeg de wortel toe en schep dit om. Laat dit minimaal een uurtje intrekken of zet het een nachtje in de koelkast. Vlak voor het eventueel serveren bestrooien met sesamzaad.
Tip: wij vinden het zo lekker dat we met z'n tweeën die kip (ca 1 kg) soldaat maken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten