zaterdag 29 december 2012

Paddenstoelenrisotto met Biefstuk

 

Favoriet bij mijn vrouw en lekker het hele jaar door omdat je kunt variëren met de groenten door de risotto. 

 

Ingrediënten (2 personen)

2 biefstukjes (ca. 150gr per stuk)

250 gr. risotto rijst

200 a 300 gr. Paddestoelen melange

4 knoflooktenen, gepeld en gesnipperd

1 ui, gesnipperd

1l. kippeboullion

1 glas droge wittewijn

klein bekertje room

Parmezaanse Kaas (geraspt)

olijfolie

Roomboter

Peper, zwarte, gemalen

Zeezout

Bereidingswijze

1. Haal de biefstuk een uurtje voordat je gaat beginnen uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen. Dep de biefstukjes droog met keukenpapier en zout ze.

2. Neem een grote pan met dikke bodem en verhit hierin olijfolie en bak de paddenstoelen als ze vocht gaan afgeven zijn ze klaar en haal je ze uit de pan en laat ze op een keukenpapier uitlekken.

3. Doe nu in dezelfde pan (in de olie waar ook de paddenstoelen hebben gezeten) de knoflook en de gesnipperde ui en fruit ze als ze goudgeel worden voeg je de risotto toe en bak je die mee. De risotto krijgt een filmachtig laagje en dat is goed.

4. Voeg nu de wijn toe en roer totdat hij helemaal is opgenomen door de rijst. Voeg nu een pollepel  bouillon toe. Ik zelf maak de bouillon altijd even warm, koelt de rijst niet zo af en blijft alles lekker door pruttelen.

5. Als het vocht is opgenomen door de rijst voeg je de volgende pollepel toe. Dit duurt als het goed is zo'n 20 minuten, en blijven roeren.

6. Ondertussen verhit je in een koekenpan de roomboter en bak je de biefstukjes ca. 2 minuten aan beide kanten zodat je ze een lekker bruin krokant laagje hebben en leg ze dan 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180graden. Na 5 minuten draai je de biefstukjes even om. Na 10 minuten haal je de biefstukjes uit de oven en leg je ze onder aluminium folie te rusten totdat de risotto klaar is.

7. Nu is het tijd om de paddenstoelen fijn te snijden, hoe fijn bepaal je zelf. Hou eventueel een paar kleine paddenstoelen apart om te garneren.

8. Als alle bouillon is toegevoegde en opgenomen, kun je misschien even proeven hoever de rijst is.
Voeg dan een de geraspte parmezaansekaas toe en roer dit goed door de rijst en daarna een scheutje room. Je rijst wordt nu heerlijk smeuïg en maar laat het beter niet meer koken. Roer de fijn gesneden paddenstoelen door de rijst en proef even of het nog zout en peper nodig heeft.
Ik doe dit nu pas omdat de kippenbouillon, de kaas en de paddenstoelen vaak al genoeg zout en smaak hebben.

9. Maak nu de (voorverwarmde) borden op met de risotto en trancheer de biefstuk.

10. Varieer eventueel door de paddenstoelen te vervangen door bijvoorbeeld groene aspergetips die je van te voren even blancheert of  doperwtjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten