Pokebowl
hip, makkelijk en heerlijk
Ingrediënten (4 personen)
Voor de rijst:
- 250 gram sushirijst
- 400 ml water
- 5 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kristalsuiker
Ter garnering:
- 300-350 gram zalmfilet (zo vers mogelijk)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/4 theelepel Sriracha (of een andere hot sauce)
- 1/4 theelepel sesamolie
- Sap van een 1/4 limoen
- 175 gram sojaboontjes
- 1 avocado
- 1 bakje zeewiersalade (ongeveer 125 gram)
- 8 radijsjes
- 3 eetlepels rijst azijn
- 1 eetlepel kristalsuiker
- Sesamzaadjes en chili flakes ter garnering (optioneel)
Zet het vuur vervolgens laag en kook de rijst 15 minuten. Draai het vuur uit en laat nog 10 minuten zo staan met de deksel op de pan. Of volg de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm ondertussen in een ander pannetje de rijstazijn met het zout en de suiker, totdat de suiker is opgelost. Dit is de dressing voor de rijst.
Giet de dressing over de rijst en roer een paar keer om. Laat afkoelen (desnoods in een grote schaal, dat gaat iets sneller) tot kamertemperatuur. Dit kan wel een uur duren.
Meng ondertussen de sojasaus, Sriracha (naar smaak) , sesamolie en limoensap. Snijd de zalm in kleine blokjes van 1 x 1 centimeter en marineer in het sojamengsel.
Verwarm in een pannetje de rijstazijn met de suiker en snijd de radijsjes in dunne plakjes. Marineer vijf tot tien minuten in de zoete azijn. Snijd de avocado in plakjes.
Schep de enigszins afgekoelde rijst (liever nog een klein beetje warm, dan koud) in kommen. Verdeel hierover de zalm, de avocado, de sojaboontjes, radijsjes en de zeewier. Top de poké bowl met sesamzaadjes en eventueel chili flakes en serveer meteen.
Varieer met je toppings gebruik jullienne gesneden wortel of in ringen gesneden lente uitjes.
Je kunt ook ipv zalm tonijn gebruiken of tofu. Laat je fantasie de vrije loop zou ik zeggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten