zondag 26 januari 2020

Erwtensoep



Erwtensoep
Een heerlijk winters gerecht 
Maak meer en vries het in.

 IngrediĆ«nten  (genoeg voor 4 personen en een portie om in te vriezen)

  • 500 gr spliterwten
  • 2 liter water
  • 400 gr schouderkarbonades
  • 200 gr speklappen
  • 2 laurierblaadjes
  • zwarte peper
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 knolselderij in blokjes
  • 2 winterpenen in blokjes
  • 2 preien in halve ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 1 rookworst
  • zout

Bereidingswijze

Doe de spliterwten samen met het water, het vlees, de laurierblaadjes en zwarte peper in een grote soeppan. Breng het water aan de kook en laat het vlees en de spliterwten 40 minuten zachtjes koken. Haal in de tussentijd het schuim dat ontstaat met een schuimspaan uit de pan. 
Haal na 40 minuten het vlees uit de pan en snijd dit in stukken. 
Doe ondertussen de ui en de rest van de groenten in de pan en schep dit even goed om. 
Voeg vervolgens het vlees weer toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Laat vervolgens de erwtensoep 1,5u zachtjes pruttelen. Het is de bedoeling dat de spliterwten uit elkaar vallen en dat de soep lekker dik wordt, laat de soep dan ook net zolang koken tot de spliterwten bijna niet meer herkenbaar zijn - dit kan maar zo langer dan 1,5u duren.
Leg als de soep klaar is de rookworst bovenop de soep en doe de deksel op de pan. 
Laat de rookworst samen met de soep nog even 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Snijd vervolgens de rookworst in plakjes en roer deze door de erwtensoep.
Breng de erwtensoep op smaak met zout.

Heerlijk met roggebrood en Katenspek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten