Ingrediënten (4 personen)
- 300 gr macaroni (vaak worden de elleboogjes gebruikt. Maar kies je favoriete vormpje, zou ik zeggen)
- Halve liter halfvolle melk
- 4 tomaten
- 1 uien
- 1 stuk gekookte ham
- 4 tenen knoflook (in schijfjes)
- 75 gr geraspte grana padano (geschaafd kan ook, natuurlijk)
- 150 gr geraspte belegen kaas
- 40 gr boter
- 2 flinke eetlepels bloem
- 3 laurierblaadjes
- takje rozemarijn
- worcestershiresauce
Bereidingswijze
Kook de pasta in ruim gezout water. Haal 3 á
4 minuten van de kooktijd af die op de verpakking vermeld staat.
(Straks gaat het ook nog een half uurtje in de oven). Die oven kun je
ook alvast op 220°C zetten.
Pak een grote ovenvaste pan. Plastic
handvat? Doe maar niet dan. Het moet groot genoeg zijn om de gekookte
pasta met de overige ingrediënten in te doen. Geen ovenvaste pan? Niet
erg. Maar dan moet je wel een grote ovenschaal hebben. Of twee kleine.
Zie? Het maakt allemaal niet uit! Komt allemaal goed.
Verwarm de boter op hoog voer en meng dit
met de bloem. (Het mengsel boter en bloem heet ‘roux’ en wordt vaak als
basis voor een saus gebruikt) Zodra de boter goed is gemengd met de
bloem, voeg je de knoflook toe. Blijf dit op midden/hoog vuur een paar
minuutjes bakken en blijf goed roeren.
Het moet een soort pasta worden die blijft koken/bubbelen. Zodra je ziet
dat de knoflook gaat verkleuren, voeg je de melk en de laurierblaadjes
toe. (Gewoon koude melk)
Blijf nu regelmatig roeren. Nu is het wel heel erg ‘nat’. Dat klopt,
maar maak je geen zorgen. Zodra de melk warm wordt en begint te koken,
zul je zien dat de saus wat dikker wordt.
Ondertussen heb je de tijd om de ui en ham in blokjes te snijden. [Blijf zo nu en dan roeren in de melk] Daarnaast snij je de tomaten in blokjes en rasp je (indien nodig) de kaas. [Roer de melk] En haal de blaadjes van het takje rozemarijn af. Snijden is niet nodig.
Bak de ui + ham in een koekenpan op hoog vuur even aan met wat boter.
Zodra je merkt dat het melk-mengsel dikker wordt en/of begint te koken, kun je het vuur wat lager zetten.
Ondertussen heb je de tijd om de ui en ham in blokjes te snijden. [Blijf zo nu en dan roeren in de melk] Daarnaast snij je de tomaten in blokjes en rasp je (indien nodig) de kaas. [Roer de melk] En haal de blaadjes van het takje rozemarijn af. Snijden is niet nodig.
Bak de ui + ham in een koekenpan op hoog vuur even aan met wat boter.
Zodra je merkt dat het melk-mengsel dikker wordt en/of begint te koken, kun je het vuur wat lager zetten.
Ondertussen is je macaroni wel klaar en de melksaus dik genoeg. (Het
moet een beetje dezelfde dikte hebben als een romige paddenstoelensoep.)
Giet de macaroni af en voeg deze gelijk toe aan de saus. Even goed
doorroeren.
Voeg nu alle overige ingrediënten toe. (Ham, ui, de kazen, tomaten)
Vergeet de rozemarijn niet. Nu even goed doorroeren.
Nu voeg je flink wat scheuten worcestershiresauce toe. Tijd om te
proeven. Breng het geheel verder op smaak met zout, peper,
worcestershiresauce, kaas of wat dan ook. Goed proeven is het
belangrijkste. Nu kan hij de oven in voor 30 minuten op 220°C.
Na 30 minuten is het klaar.
Nog wat kaas erover. Klaar. Smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten